dijous, 11 de maig del 2023

Respirar és l'única cosa gratuïta que encara es pot fer a Montserrat

 Respirar és l'única cosa gratuïta que encara es pot fer a Montserrat


Els monjos nacionalistes ara cobren entrada turística als peregrins que no tinguin DNI o NIE espanyol






Només hi havia dues coses gratuïtes a Montserrat: pregar i respirar.

Fins ara.

Fa pocs dies, lo periòdic La Esperanza mos informa en aquesta notícia que l’Abadia de Montserrat ha començat a cobrar entrada als peregrins (los monjos en diuen «turistes» i «visitants») que no tinguin residència a Espanya (en diuen «Catalunya i resta de l’Estat espanyol»).

És a dir, que a partir d’ara pagarà entrada al Cambril de la Verge qui no tingui DNI o NIE espanyol, com ara los catalans del Rosselló, o los fidels de lo Bisbe d’Urgell que visquin a les parròquies d’Andorra, per exemple.

En efecte, a poc a poc, cada cop los visitants a Montserrat ens hem d’escurar més la butxaca.

En primer lloc, hem de pagar per accedir a la muntanya: 13,50€ per persona si hi puges amb el Cremallera; 13€ per persona amb l’Aeri; 6,50€ si hi puges amb cotxe, 3,5€ en moto, 20€ en autocaravana, ó 80€ en bus…

Després, allà d’alt, si no portes carmanyola, els restaurants tenen preus i qualitat d’aeroport.

I a partir d’ara, qui vulgui pregar a la Basílica o al Cambril de la Verge (i no tingui DNI o NIE espanyol) també haurà de pagar una entrada turística, que pot arribar fins als 23 euros.

Però no tot està car a la muntanya sagrada: els llibres de meditació budista, Zen, i d’altres heretgies (que publica l’editorial de la mateixa Abadia) es troben a bon preu: 5 eurets. Una bona oferta, preu de saldo!

Quan Sant Ignasi de Loiola va peregrinar a Montserrat, al s. XVI, los monjos no li van cobrar cap entrada turística. I no perquè Ignasi portés l’espasa a la cintura, sinó perquè en aquella «edat obscura» de la Cristiandat es meditava l’Evangeli, inclòs aquell episodi en el qual Jesucrist va expulsar als mercaders del Temple a cops de fusta i de garrot.

Avui dia, en aquest segle XXI, tant modern, democràtic i lluminós, el P. Abat de Montserrat es dedica a prendre cafè amb Fèlix Bolaños (el 20 d’abril d’enguany), a retirar el monument als requetés màrtirs per defensar la Fe (el 10 de gener del proppassat any 2022), i a cobrar entrada turística als peregrins.

De moment, respirar a Montserrat continua sent gratuït per tothom. L'única cosa gratuïta que en queda, a la muntanya sagrada de Catalunya.

Lo Mestre Titas



************


 

Respirar es lo único gratuito que aún se puede hacer en Montserrat


Los monjes nacionalistas ahora cobran entrada turística a los peregrinos que no tengan DNI o NIE español




Sólo había dos cosas gratuitas en Montserrat: rezar y respirar.

Hasta ahora.

Hace pocos días, el periódico La Esperanza nos informaba en esta noticia que la Abadía de Montserrat ha empezado a cobrar entrada a los peregrinos (los monjes les llaman «turistas» y «visitantes») que no tengan residencia en España (ellos dicen «Cataluña y el resto del Estado español»).

Es decir, que a partir de ahora pagará entrada al Camarín de la Virgen quien no tenga DNI o NIE español, como por ejemplo los  catalanes del Rosellón, o los feligreses del Obispo de Urgel que residan en las parroquias de Andorra, por ejemplo.

En efecto, los visitantes a Montserrat nos tenemos que raspar cada vez más el bolsillo.

En primer lugar, tenemos que pagar por acceder en la montaña: 13,50€ por persona si subes con el Cremallera; 13€ por persona con el Aéreo; 6,50€ si subes en coche, 3,5€ en moto, 20€ en auto-caravana, u 80€ en bus…

Después, allá arriba, si no llevas fiambrera, los restaurantes tienen precios y calidad de aeropuerto.

Y a partir de este mes de mayo, quien quiera rezar en la Basílica o en el Camarín de la Virgen (y no tenga DNI o NIE español) también tendrá que pagar una entrada turística, cuyo precio puede alcanzar hasta los 23 euros.

Pero no todo está caro en la montaña sagrada: los libros de meditación budista, Zen, y otras herejías (que publica la editorial de la misma Abadía) se encuentran a buen precio: 5 leurillos. Una buena oferta, ¡precio de saldo!

Cuando San Ignacio de Loyola peregrinó a Montserrat, en el s. XVI, los monjes no le cobraron ninguna entrada turística. Y no porque Ignacio llevara la espada en el cinto, sino porque en aquella «edad oscura» de la Cristiandad se meditaba el Evangelio, incluido aquel episodio en el cual Jesucristo expulsó a los mercaderes del Templo a latigazos.

En la actualidad, en este siglo XXI tan moderno, democrático y luminoso, el P. Abad de Montserrat se dedica a tomar café con Félix Bolaños (el pasado 20 de abril), a retirar el monumento a los requetés mártires por defender la Fe (el 10 de enero del pasado año 2022), y a cobrar entrada turística a los peregrinos.

De momento, respirar en Montserrat continúa siendo gratuito para todo el mundo. De hecho, es lo único gratuito que aún se puede hacer en la montaña sagrada de Cataluña.

Lo Mestre Titas

 

 

Publicat al Periódico La Esperanza:

https://periodicolaesperanza.com/archivos/18962

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.