
La Cataluña tradicional contrapuesta al moderno nacionalismo liberal.
La regió tradicional i el nacionalisme (i II): Una lliçó del mestre Francesc Canals Vidal
El veritable afecte per la pàtria neix, tal com diu el mestre Torras i Bages, consagrat per la religió —aquella mateixa Santa Fe que els nacionalistes amaguen sinó destrueixen— en el país nadiu.
En l’anterior article vàrem esbossar la definició de nació en termes de doctrina tradicional i tractàrem de descriure l’essència de la pàtria catalana. L’objectiu d’aquestes notes a continuació és confrontar aquesta primera exposició amb l’estrafeta doctrina nacionalista, sigui en la seva forma desintegradora o en la seva contraposada forma unitària.
La doctrina nacionalista —propagada ja sibil·linament per la primitiva empresa catalanista— és filla de l’abominable doctrina liberal; d’aquí que actualment s’hagi confós, en l’ideari de tants partits secessionistes, l’anomenada aspiració nacional amb el projecte revolucionari, i aquests no volen saber-ne res de l’una sense l’altre. Ensems que el liberalisme proclama l’absoluta sobirania de l’individu, excusat de la seva naturalesa i fins de la seva pròpia consciència, omnipotent per a la lliure determinació i la plena satisfacció de la seva voluntat; així mateix, el nacionalisme estableix que les nacions poden autodeterminar-se mal que sigui a costa de la perversió de l’esperit nacional.
Aquesta operació perversa i absurda de descompartimentar el ser de l’essència, de pretendre preservar i potenciar el ser tot reformant l’esperit essencial del subjecte —que ens pot, i ens ha de semblar, ja a priori absurda, encara més en el context de la reivindicació nacional— fou exposada, desvergonyidament, per un dels pares del nacionalisme català, Enric Prat de la Riba, en la seva obra La Nacionalitat Catalana:
«Una Catalunya lliure podria ser uniformista, centralitzadora, democràtica, absolutista, catòlica, lliurepensadora, unitària, federal, individualista, estatista, autonomista, imperialista, sense deixar de ser catalana. Són problemes interiors que es resolen en la consciència i en la voluntat del poble (Prat de la Riba, 2007a).»
«El nacionalismo —afegeix Canals—, como filosofía política y como corriente cultural, no sólo no se originó del modo de ser tradicional de Cataluña, sino que, según afirmó Rovira i Virgili con acierto, supone la penetración en Cataluña [...] de los ideales de la Revolución francesa injertados por el vehículo ambiental de la cultura romántica (Canals Vidal, 2018).»
La nació, el poble, el país, reiterem, són termes estrictament socials que fan referència —el naixement— al nostre origen, a la comunitat que ens ha engendrat. El terme pàtria —la terra dels pares— fa referència al patrimoni de què som fills, la terra amb tot allò que s’hi mou. El patriotisme és la virtut d’afecció filial, la pietat que hem de sentir pel nostre origen. Com l’amor a la família no es pot separar de l’amor de Déu, ni aquests poden entrar en contradicció puix els engendra un mateix principi, la nació no es pot escindir de la tradició, perquè aquesta constitueix la seva sang; és l’estreta i imprescindible relació entre el cos i el seu flux vital.
Trobem, en l’esmentada obra de Prat de la Riba, una definició de nació que ens resulta prou agradable per la seva semblança:
«La societat que dóna als homes tots aquests elements de cultura, que els lliga i forma de tots una unitat superior, un ésser col·lectiu informat per un mateix esperit, aquesta societat natural és la NACIONALITAT (Prat de la Riba, 2007b).»
La definició de nació podria ser en bona part compartida amb l’exposada pels primers catalanistes —i també podria ser sostinguda la seva reivindicació confront la concepció uniforme i monolítica de l’Estat que promou el centralisme— mes la discrepància és clara en desplegar la definició: els nacionalistes menyspreen l’esperit nacional i el prostitueixen; s’entretenen a exalçar —com si fossin arqueòlegs en el jaciment d’una civilització morta— allò que cadascú imagina com el pal de paller de la nacionalitat. I, arborant el principi de nacionalitats, és a dir, de l’autodeterminació, parlen de l’existència d’una voluntat col·lectiva que s’interroga sobre la seva naturalesa i pot modular i deformar el seu ésser segons els dictats de la seva voluntat sobirana. Per a ells, no som fills de la pàtria sinó llurs autors.
«Sent la nacionalitat una unitat de cultura, una ànima col·lectiva, amb un sentir, un pensar, i un voler propis, cada nacionalitat ha de tenir la facultat d’acomodar la seva conducta col·lectiva, això és, la seva política, al seu sentiment de les coses, al seu seny, al seu franc voler. Cada nacionalitat ha de tenir el seu Estat (Prat de la Riba, 2007c).»
La perspectiva de Canals, en termes tradicionals, és de rebuig total al principi de les nacionalitats; no accepta el concepte romàntic de la nació que necessita un Estat per a la seva existència ni tampoc admet el principi rígid de l’unitarisme. El tradicionalisme rebutja aquest argument fonamental per a les unificacions nacionals de l’Itàlia i l’Alemanya, concebuts en bona part, per a la desintegració revolucionària dels regnes i imperis de la Cristiandat.
L’Estat modern, usurpador de la comunitat política constituïda per a la consecució del bé comú, no és indispensable per a la pàtria. La concepció moderna de l’Estat, principi d’existència, absolut i ple sobirà de la societat humana, fa semblar que sí; però tantíssims exemples històrics ens ho poden discutir: la monarquia hispànica i el seu vast imperi, la corona britànica i les seves diverses nacions, els Estats Units d’una única nació americana, les nacions nòmades, sense terra pròpia.
L’Espanya —unitat de pobles diversos amb una tradició i finalitats comunes— és un organisme regional. La unitat exigeix i pressuposa la diversitat; les nacions espanyoles, amb llurs idees i sentiments, caràcter i costums, institucions i lleis, són totes agermanades per una mateixa causa final, que és el fonament d’una acció, d’una política comuna, d’una gesta que ens reclama. Però aquesta acció, que emana de diverses fonts, no pot ometre ni descuidar la seva constitució regional —l’essència de cada poble—, puix és l’origen mateix de la força i de la seva robusta vitalitat.
En cloure aquesta petita exposició, voldríem recordar que ningú no pot sentir veritable afecció pels conceptes artificials d’una Espanya nacional ni tampoc d’un Estat català —com ho demostra l’escassa productivitat i la magritud dels grupuscles nacionalistes, ja desproveïts del joc d’il·lusions amb què havien inflamat les masses—. El veritable afecte per la pàtria neix, tal com diu el mestre Torras i Bages, consagrat per la religió —aquella mateixa Santa Fe que els nacionalistes amaguen sinó destrueixen— en el país nadiu:
«La parròquia en què fou batejat, el cementiri en què reposen els ossos de sos pares, la veu amiga de la primera campana que oí en la vida, la creu que fita l'entrada del terme, els honrats costums de tendra pietat, les pures afeccions de família, en una paraula, un món espiritual (Torras i Bages, 1985)».
Dr. Pere Pau, Círcol Tradicionalista de Barcelona Ramon Parés y Vilasau
BIBLIOGRAFIA:
Canals Vidal, Francesc. (2018). Escritos políticos (II) - Obras Completas Francisco Canals Vidal. Editorial Balmes; Primera edició, Vol. 12, p.388.
Prat de la Riba, E. (2007a). La Nacionalitat Catalana. Escola d’Administració Pública de Catalunya; Edició facsímil, p. 44.
Íbid., p. 69.
Íbid., p. 101.
Torras i Bages, J. (1985). L’Església i el regionalisme i altres textos (1887-1899). Edicions de la magrana/Diputació de Barcelona; Primera edició, p. 54.
******
La región tradicional y el nacionalismo (y II): Una lección del maestro Francisco Canals Vidal
El verdadero afecto por la patria nace, tal como enseña el maestro Torras y Bages, consagrado por la religión —aquella misma Santa Fe que los nacionalistas no sólo esconden sino que destruyen— en el país nativo.
En el anterior artículo esbozamos la definición de nación en términos de doctrina tradicional y tratamos de describir la esencia de la patria catalana. El objetivo de estas notas a continuación es confrontar esta primera exposición con la remedada doctrina nacionalista, sea en su forma desintegradora o en su contrapuesta forma unitaria.
La doctrina nacionalista —propagada ya sibilinamente por el primitivo catalanismo— es hija de la abominable doctrina liberal; eso explica que actualmente se haya confundido, en el ideario de tantos partidos secesionistas, la llamada aspiración nacional con el proyecto revolucionario, y estos no quieren saber nada de la primera sin el segundo. Al mismo tiempo, el liberalismo proclama la absoluta soberanía del individuo, excusado de su naturaleza y hasta de su propia conciencia, omnipotente para la libre determinación y la plena satisfacción de su voluntad; asimismo, el nacionalismo establece que las naciones pueden autodeterminarse aunque sea a expensas de la perversión del espíritu nacional.
Esta operación perversa y absurda de dividir el ser de la esencia, de pretender preservar y potenciar el ser reformando el espíritu esencial del sujeto —que nos puede, y nos tiene que parecer, ya a priori absurda, todavía más en el contexto de la reivindicación nacional— fue expuesta, desvergonzadamente, por uno de los padres del nacionalismo catalán, Enric Prat de la Riba, en su obra La Nacionalitat Catalana:
«Una Cataluña libre podría ser uniformizadora, centralizadora, democrática, absolutista, católica, librepensadora, unitaria, federal, individualista, estatista, autonomista, imperialista, sin dejar de ser catalana. Son problemas interiores que se resuelven en la conciencia y en la voluntad del pueblo (Prat de la Riba, 2007.ª).»
«El nacionalismo —añade Canals—, como filosofía política y como corriente cultural, no sólo no se originó del modo de ser tradicional de Cataluña, sino que, según afirmó Rovira i Virgili con acierto, supone la penetración en Cataluña [...] de los ideales de la Revolución francesa injertados por el vehículo ambiental de la cultura romántica (Canals Vidal, 2018).»
La nación, el pueblo, el país, reiteramos, son termas estrictamente sociales que hacen referencia —el nacimiento— a nuestro origen, en la comunidad que nos ha engendrado. El término patria —la tierra de los padres— hace referencia al patrimonio del que somos hijos, la tierra con todo aquello que se mueve. El patriotismo es la virtud de afección filial, la piedad que hemos que sentir por nuestro origen. Como el amor a la familia no se puede separar del amor de Dios, ni estos pueden entrar en contradicción pues los engendra un mismo principio, la nación no se puede escindir de la tradición, porque ésta constituye su sangre; es la estrecha e imprescindible relación entre el cuerpo y su flujo vital.
Encontramos, en la mencionada obra de Prat de la Riba, una definición de nación que nos resulta suficiente agradable por su parecido:
«La sociedad que da a los hombres todos estos elementos de cultura, que los liga y forma de todos una unidad superior, un ser colectivo informado por un mismo espíritu, esta sociedad natural es la NACIONALIDAD (Prat de la Riba, 2007b).»
La definición de nación podría ser en buena parte compartida con la expuesta por los primeros catalanistas —y también podría ser sostenida su reivindicación frente a la concepción uniforme y monolítica del Estado que promueve el centralismo— mas la discrepancia es clara al desplegar la definición: los nacionalistas desprecian el espíritu nacional y lo prostituyen; se entretienen en exaltar —como si fueran arqueólogos en el yacimiento de una civilización muerta— aquello que cada cual imagina como la piedra angular de la nacionalidad. Y, enarbolando el principio de nacionalidades, es decir, de la autodeterminación, hablan de la existencia de una voluntad colectiva que se interroga sobre su naturaleza y puede modular y deformar su ser según los dictados de su voluntad soberana. Para ellos, no somos hijos de la patria sino sus autores.
«Siendo la nacionalidad una unidad de cultura, una alma colectiva, con un sentir, un pensar, y un querer propios, cada nacionalidad ha que tener la facultad de acomodar su conducta colectiva, esto es, su política, a su sentimiento de las cosas, a su cordura, a su franco querer. Cada nacionalidad tiene que tener su Estado (Prat de la Riba, 2007c).»
La perspectiva de Canals, en términos tradicionales, es de rechazo total al principio de las nacionalidades; no acepta el concepto romántico de la nación que necesita un Estado para su existencia ni tampoco admite el principio rígido del unitarismo. El tradicionalismo rechaza este argumento fundamental para las unificaciones nacionales de la Italia y la Alemania, concebidos en buena parte para la desintegración revolucionaria de la Cristiandad.
El Estado moderno, usurpador de la comunidad política constituida para la consecución del bien común, no es indispensable para la patria. La concepción moderna del Estado, principio de existencia, absoluto y pleno soberano de la sociedad humana, podría parecer que sí; pero tantísimos ejemplos históricos nos lo pueden discutir: la monarquía hispánica y su vasto imperio, la corona británica y sus diversas naciones, los Estados Unidos de una única nación americana, las naciones nómadas sin tierra propia.
España —unidad de pueblos diversos con una tradición y finalidades comunes— es un organismo regional. La unidad exige y presupone la diversidad; los pueblos españoles, con sus ideas y sentimientos, carácter y costumbres, instituciones y leyes, son todos hermanados por una misma causa final, que es el cimiento de una acción, de una política común, de una gesta que nos reclama. Pero esta acción, que emana de varias fuentes, no puede omitir ni descuidar su constitución regional —la esencia de cada pueblo—, pues es el origen mismo de la fuerza y de su robusta vitalidad.
Al cerrar esta pequeña exposición, querríamos recordar que nadie puede sentir verdadera afección por los conceptos artificiales de una España nacional ni tampoco de un Estado catalán —como lo demuestra la escasa productividad y la poca entidad de los grupúsculos nacionalistas, desproveídos del juego de ilusiones con que habían inflamado a las masas—. El verdadero afecto por la patria nace, tal como enseña el maestro Torras y Bages, consagrado por la religión —aquella misma Santa Fe que los nacionalistas no sólo esconden sino que destruyen— en el país nativo:
«La parroquia en que fue bautizado, el cementerio donde reposan los huesos de sus padres, la voz amiga de la primera campana que escuchó en la vida, la cruz que señala la entrada del municipio, las honradas costumbres de tierna piedad, las puras afecciones de familia, en una palabra, un mundo espiritual (Torras y Bages, 1985)».
Dr. Pere Pau, Círcol Tradicionalista de Barcelona Ramon Parés y Vilasau
BIBLIOGRAFIA:
Canals Vidal, Francesc. (2018). Escritos políticos (II) - Obras Completas Francisco Canals Vidal. Editorial Balmes; Primera edició, Vol. 12, p.388.
Prat de la Riba, E. (2007a). La Nacionalitat Catalana. Escola d’Administració Pública de Catalunya; Edició facsímil, p. 44.
Íbid., p. 69.
Íbid., p. 101.
Torras i Bages, J. (1985). L’Església i el regionalisme i altres textos (1887-1899). Edicions de la magrana/Diputació de Barcelona; Primera edició, p. 54.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.